[2/190] „Jedynka” zdobyła tytuł: „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego”

Drukuj
Dodano: czwartek, 07 czerwiec 2018

W środę 7 marca w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych odbył się trzeci, a zarazem finałowy etap konkursu „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego".

Do finału przystąpiły zespoły reprezentujące siedem szkół podstawowych z powiatu bieszczadzkiego i leskiego, a to z: Zespołu Szkół w Lutowiskach, ze Szkoły Podstawowej w Bóbrce i Szkoły Podstawowej w Myczkowie, ze Szkoły Podstawowej nr 1, ze Szkoły Podstawowej nr 2 NSS w Ustrzykach Dolnych, ze Szkoły Podstawowej w Czarnej oraz Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych.

Powiększ Powiększ

Zawodnicy mieli za zadanie przygotować deser, którego mottem były „wiosenne marzenia". Przez 90 min. młodzi kucharze przygotowywali swe słodkości. Poziom konkursu był bardzo wysoki. Młodzież ambitnie, z pomysłem i pełnym profesjonalizmem przygotowywała swe zadania w poszczególnych etapach konkursu.

– Uczniowie sami dobierają przepisy wg. których przygotowują dania na poszczególne etapy konkursu. W szkole nie mamy warunków do przeprowadzenia zajęć czy ćwiczeń przed konkursem – wyjaśniała jedna z opiekunek drużyn.

Jury konkursu pracowało pod kierunkiem szefów kuchni z Hotelu „Arłamów" Sławomira Młynarczyka i Piotra Porada, którzy wspierali uczestników radą i doświadczeniami, a także oceniali rezultaty pracy uczestników. W składzie komisji konkursowej byli również organizatorzy i pomysłodawcy konkursu, nauczyciele BZSZ Agata Czysty, Wioletta Wielgosz i Monika Woźniak, a także dyrektor placówki Paweł Germański. Po blisko godzinnych obradach jury wydało werdykt. Podsumowanie zdobytych w trzech etapach przez drużyny punktów wskazało na zwycięzcę: tytuł „Kulinarnego Master Team'u Powiatu Bieszczadzkiego" w roku 2018 zdobyła reprezentacja Szkoły Podstawowej nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Ustrzyk Dolnych, która wystąpiła w składzie: Martyna Doktor, Julia Franczak i Zuzanna Selwa, a drużyną opiekowała się Anna Głazowska.

– Bardzo się cieszymy ze zdobytego tytułu Kulinarnego Master Team'u, dużo pracowałyśmy i opłaciło się. W czasie poszczególnych etapów zajmowaliśmy miejsca w czołówce, ale nie prowadziłyśmy, a na koniec okazało się, że zwyciężyłyśmy. Jedziemy na wycieczkę do Arłamowa – cieszyła się Martyna.

Dodatkowo najlepszy team spędzi jeden dzień w Hotelu „Arłamów", który współpracuje z Bieszczadzkim Zespołem Szkół Zawodowych i jest partnerem w organizacji konkursu. Wszystkie drużyny otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe.
Gośćmi uczestników byli: Starosta Bieszczadzki Marek Andruch, Wicestarosta Artur Woźny, Dyrektor Oddziału Zespół Elektrowni Wodnych Solina – Myczkowce Krzysztof Majcher.
Sponsorzy: Spółdzielnia Handlowa „Halicz" Ustrzyki Dolne, firma ubezpieczeniowa „Rodis" – Dorota Sidor, Biuro Podróży Grupa „Eko – Karpaty" Ustrzyki Dolne, firma transportowa „Bak-Bus", „Piekarnia – Cukiernia Szelców" z Leska.

Marian S. Mazurkiewicz

Udostępnij na Facebooku