[1/189] Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego

Drukuj
Dodano: środa, 25 kwiecień 2018

W Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy trwa druga edycja konkursu „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego" pod patronatem honorowym Starosty Bieszczadzkiego Marka Andrucha.

Powiększ >Powiększ

Do drugiej edycji konkursu zgłosiło się siedem zespołów reprezentujących Szkoły Podstawowe z Powiatu Bieszczadzkiego oraz Powiatu Leskiego: Zespół Szkół z Lutowisk, Szkoła Podstawowa im. I. Łukasiewicza z Czarnej, Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno – Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych, Szkoła Podstawowa nr 1 im. T. Kościuszki i Szkoła Podstawowa nr 2 im. M. Kopernika z Ustrzyk Dolnych, Szkoła Podstawowa im. J. Blizińskiego w Bóbrce i Szkoła Podstawowa im. Ks. F. Stopy w Myczkowie. Organizatorzy zagwarantowali profesjonalną obsługę konkursu, możliwość wymiany kulinarnych doświadczeń, rywalizację fair play, a przede wszystkim możliwość sympatycznej zabawy w gronie rówieśników.

Powiększ >Powiększ

W pierwszej odsłonie „Master Team'u" uczestnicy przygotowywali przystawki, których myślą przewodnią było: „zdrowo – kolorowo". Największą ilość punktów zdobył team ze Szkoły Podstawowej im. Ks. F. Stopy w Myczkowie. Jury pierwszego dnia „Master Team'u" przewodniczył Sławomir Młynarczyk z Hotelu Arłamów.
Podczas drugiego dnia młodzi kucharze przygotowywali danie o wdzięcznej nazwie „skrzydełko czy nóżka". Szefem jury drugiego dnia był Szef Generalny Kuchni Hotelu Arłamów Piotr Porada. Jury miało dylemat, przygotowane przez młodych mistrzów kuchni potrawy wyglądały bardzo apetycznie i smakowały wybornie. Po dwóch etapach na prowadzenie wysunął się team ze Szkoły Podstawowej im. J. Blizińskiego w Bóbrce.
Zwycięzca „Master Team'u" otrzyma statuetkę i tytuł „Kulinarnego Master Team Powiatu Bieszczadzkiego", a także nagrody rzeczowe.
Hotel Arłamów jest partnerem w organizacji konkursu, a najlepsza drużyna w ramach nagrody dodatkowej spędzi jeden dzień właśnie w tej placówce, i to nie tylko w kuchni.
Finał konkursu zostanie rozegrany 7 marca, a zadaniem będzie przygotowanie deseru.

Partnerami strategicznymi konkursu są: Hotel Arłamów, Akademia Umiejętności „Eurocash", Polska Grupa Energetyczna - oddział Zespół Elektrowni Wodnych Solina – Myczkowce

Sponsorzy: Firma ubezpieczeniowa „Rodis" – Dorota Sidor, Biuro Podróży Grupa Eko - Karpaty, Firma Transportowa „Bak-Bus", Spółdzielnia Handlowa „Halicz", Piekarnia – Cukiernia „Szelców"

Patronat medialny: „Nasze Połoniny", TVP3, „Nowiny - gazeta codzienna", „Nowiny24" i „Gazeta Bieszczadzka"

Marian S. Mazurkiewicz

Udostępnij na Facebooku