W Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy 1 czerwca odbył się finał międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych, realizowanych w ramach projektu pt. „Kultura kulinarna łączy pokolenia".
Kliknij, aby przeczytać całość i obejrzeć więcej zdjęć »
Młodzież przygotowywała tradycyjne potrawy regionalne, których recepturę poznali podczas wizyty w Kołach Gospodyń Wiejskich z powiatu bieszczadzkiego. Komisja oceniała proces przyrządzania potrawy i współpracę członków zespołu, smak potraw, wygląd i formę prezentacji dania oraz omówienie potrawy i jej związek z tradycją kulinarną regionu.
W zmaganiach konkursowych najlepszy okazał się zespół klasy I Technikum Żywienia w składzie: Wanessa Mucha, Wiktoria Armata, Gabriela Sidor, który przygotowały doskonałe gołąbki z tartych ziemniaków, inspirowane przepisem Gospodyń z Jałowego.
Projekt realizowany był we współpracy BZSZ, Powiatu Bieszczadzkiego oraz Stowarzyszenia „USTYAN".
Inicjatywa dofinansowana ze środków budżetu Województwa Podkarpackiego oraz Powiatu Bieszczadzkiego.
pg