[Fotorelacja] Tradycje kulinarne regionu
W Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy 1 czerwca odbył się finał międzypokoleniowych warsztatów kulinarnych, realizowanych w ramach projektu pt. „Kultura kulinarna łączy pokolenia".
Kliknij, aby przeczytać całość i obejrzeć więcej zdjęć »
Młodzież przygotowywała tradycyjne potrawy regionalne, których recepturę poznali podczas wizyty w Kołach Gospodyń Wiejskich z powiatu bieszczadzkiego. Komisja oceniała proces przyrządzania potrawy i współpracę członków zespołu, smak potraw, wygląd i formę prezentacji dania oraz omówienie potrawy i jej związek z tradycją kulinarną regionu.
W zmaganiach konkursowych najlepszy okazał się zespół klasy I Technikum Żywienia w składzie: Wanessa Mucha, Wiktoria Armata, Gabriela Sidor, który przygotowały doskonałe gołąbki z tartych ziemniaków, inspirowane przepisem Gospodyń z Jałowego.
Projekt realizowany był we współpracy BZSZ, Powiatu Bieszczadzkiego oraz Stowarzyszenia „USTYAN".
Inicjatywa dofinansowana ze środków budżetu Województwa Podkarpackiego oraz Powiatu Bieszczadzkiego.
pg
Komentarze
Wysoko i dumnie? Pewnie masz pusto to i wysoko nosisz. Wybierz się do "Bolkowego" więzienia w Arłamowie, zobaczysz w jakich ciężkich warunkach Bolo był internowany.Bol a bronią jedynie ludzie pokroju Jaruzela, Kiszczaka i całej tej jaczejki UB-eckiej, która przetrwała i odrosła dzięki Bolkowi.
Mały wiejski krzykaczu. Nie znam twoich priorytetów, ilorazu inteligencji oraz środowiska, w którym się wychowałeś. Swoją opinię zachowaj dla siebie, a jeśli już zdecydowałeś się na jej upublicznienie, uszanuj zdanie innych. Na głowę nie upadłem, noszę ją wysoko i dumnie i w przeciwieństwie do ciebie jasno precyzuję poglądy. Musisz się chłoptasiu jeszcze dużo nauczyć. Mysio pysio - żenada
Po litość Boską idź do kościoła. Dla jednych Lech Wałęsa jest ważny, dla innych Chrobry. Obaj na pewno wpisali się w kartach historii. Jestem za utrzymaniem nazwy szkoły w obecnej postaci i sił Boskich do tego nie mieszam.