[1/189] Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
W Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy trwa druga edycja konkursu „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego" pod patronatem honorowym Starosty Bieszczadzkiego Marka Andrucha.
Do drugiej edycji konkursu zgłosiło się siedem zespołów reprezentujących Szkoły Podstawowe z Powiatu Bieszczadzkiego oraz Powiatu Leskiego: Zespół Szkół z Lutowisk, Szkoła Podstawowa im. I. Łukasiewicza z Czarnej, Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno – Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych, Szkoła Podstawowa nr 1 im. T. Kościuszki i Szkoła Podstawowa nr 2 im. M. Kopernika z Ustrzyk Dolnych, Szkoła Podstawowa im. J. Blizińskiego w Bóbrce i Szkoła Podstawowa im. Ks. F. Stopy w Myczkowie. Organizatorzy zagwarantowali profesjonalną obsługę konkursu, możliwość wymiany kulinarnych doświadczeń, rywalizację fair play, a przede wszystkim możliwość sympatycznej zabawy w gronie rówieśników.
W pierwszej odsłonie „Master Team'u" uczestnicy przygotowywali przystawki, których myślą przewodnią było: „zdrowo – kolorowo". Największą ilość punktów zdobył team ze Szkoły Podstawowej im. Ks. F. Stopy w Myczkowie. Jury pierwszego dnia „Master Team'u" przewodniczył Sławomir Młynarczyk z Hotelu Arłamów.
Podczas drugiego dnia młodzi kucharze przygotowywali danie o wdzięcznej nazwie „skrzydełko czy nóżka". Szefem jury drugiego dnia był Szef Generalny Kuchni Hotelu Arłamów Piotr Porada. Jury miało dylemat, przygotowane przez młodych mistrzów kuchni potrawy wyglądały bardzo apetycznie i smakowały wybornie. Po dwóch etapach na prowadzenie wysunął się team ze Szkoły Podstawowej im. J. Blizińskiego w Bóbrce.
Zwycięzca „Master Team'u" otrzyma statuetkę i tytuł „Kulinarnego Master Team Powiatu Bieszczadzkiego", a także nagrody rzeczowe.
Hotel Arłamów jest partnerem w organizacji konkursu, a najlepsza drużyna w ramach nagrody dodatkowej spędzi jeden dzień właśnie w tej placówce, i to nie tylko w kuchni.
Finał konkursu zostanie rozegrany 7 marca, a zadaniem będzie przygotowanie deseru.
Partnerami strategicznymi konkursu są: Hotel Arłamów, Akademia Umiejętności „Eurocash", Polska Grupa Energetyczna - oddział Zespół Elektrowni Wodnych Solina – Myczkowce
Sponsorzy: Firma ubezpieczeniowa „Rodis" – Dorota Sidor, Biuro Podróży Grupa Eko - Karpaty, Firma Transportowa „Bak-Bus", Spółdzielnia Handlowa „Halicz", Piekarnia – Cukiernia „Szelców"
Patronat medialny: „Nasze Połoniny", TVP3, „Nowiny - gazeta codzienna", „Nowiny24" i „Gazeta Bieszczadzka"
Marian S. Mazurkiewicz